6 Aralık 2017 Çarşamba

Doğru Ayak Bakımı

Sağlıklı ayaklar kaliteli bir yaşamın göstergesidir. Günlük hayatımızda bizi taşıyan ayaklarımıza yeterli ilgiyi göstermezsek en fazla zararı onlar gördüğünden yaşam kalitemizi oldukça etkilerler.

Sağlıklı ayaklar için ilk olarak tırnaklarımızı doğru kesmeyi öğrenmeliyiz. Doğru kesim ayak tırnaklarını düz kesmek ve kenarlarını da çok hafif törpülemekten geçer. Kesici yada delici herhangi bir alet kullanmamalıyız.(bıçak,falçata vs)
Ayaklarımız gün boyu ayakkabıda kaldığından terler ve nemlenir. Her gün ayaklar yıkanmalı ,her gün çoraplar değiştirilmelidir. Pamuklu çoraplar tercih edilmeli, hava alan deri ayakkabılar giyilmelidir. Eğer olanağınız var ise ayakkabılar iki günde bir giyilmelidir.
Nemsiz kalmış topuklar çatlar ve kalınlaşır. Bunun önüne geçmek için ayaklarınızı her gün nemlendirmelisiniz. Eğer nasır yada topuklarınız da çatlamalar var ise bir Podologa danışmalısınız.
Ayakkabılarınızı en uzun parmağınızdan  1-1,5 cm kadar daha geniş almalısınız.
Sivri burunlu , dar , yüksek topuklu , hava almayan ayakkabılar ayaklarınızda deformitelere sebep olabilir.
Ayaklarınıza pedikür yaptımayın. Pedikür tırnak kenarlarının açılmasını sağladığından ve sağlık açısından her yerde hijyen kurallarına uyulmadığından enfeksiyona sebep olabilir. Pedikür yaptıranlarda tırnak batmaları ve mantar enfeksiyonu oldukça sık görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder